078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Proper zijn doet geen pijn: ook dát is bioveiligheid!

Bioveiligheid is een bedrijfsspecifiek gegeven. Varkenshouder Marc vertelt in een filmpje hoe hij bioveiligheid aanpakt op het gesloten zeugenbedrijf dat hij al 29 jaar uitbaat. Een van de belangrijkste bioveiligheidsaspecten op zijn bedrijf is de interne bioveiligheid. Maar ook netheid vindt hij cruciaal. Laat je inspireren door zijn aanpak.

Jaarlijkse risico-enquête op Vlaamse varkensbedrijven: de eerste inzichten

Een goede bioveiligheid is onmisbaar voor Belgische varkensbedrijven om ze te beschermen tegen de insleep van Afrikaanse varkenspest en andere ziekten, en helpt ook in de strijd tegen antibioticaresistentie. Sinds 1 juni 2021 is elke verantwoordelijke van een varkensbedrijf verplicht om jaarlijks de bioveiligheid in kaart te brengen, aan de hand van een risico-enquête over de insleep van aangifteplichtige varkensziekten die de bedrijfsdierenarts uitvoert. Dit nieuwsitem biedt inzichten in de risico-enquêtes uitgevoerd op Vlaamse varkensbedrijven.

Samenwerken voor bioveiligheid: hoe kunnen we elkaar helpen?

Als veehouder kun je actief bijdragen aan het voorkomen van ziekte-insleep en ziekteverspreiding, bijvoorbeeld in het kader van erfbetreders. Een van die erfbetreders is de kadaverophaler van DGZ. Enkele eenvoudige maatregelen kunnen een wereld van verschil maken om een ophaling op een veilige manier te laten verlopen voor de gezondheid van jouw dieren en die van anderen. Ontdek ze in dit bericht.

Herinnering: schrijf je nu in voor onze workshops mestonderzoek!

Na de succesvolle workshops mestonderzoek in 2023 organiseert DGZ een nieuwe reeks voor de houders van schapen, geiten en alpaca's. In deze interactieve workshop kom je meer te weten over de belangrijkste wormsoorten, hoe je wormbesmettingen kan herkennen en wat een verantwoorde aanpak is van de wormproblematiek. Maar vooral: je leert om zélf mest te onderzoeken onder de microscoop om de aanwezigheid van wormeitjes na te gaan! Mis deze unieke workshops niet en schrijf je vandaag nog in!

Betere prestaties dankzij een goed stalklimaat en gerichte monitoring

Veepeiler Varken biedt tweedelijnsondersteuning aan veehouders en bedrijfsdierenartsen die worden geconfronteerd met uitdagende problemen, en die graag beroep willen doen op externe expertise om de oorzaken te achterhalen en een plan van aanpak op te stellen. Zo hielp Veepeiler recent een bedrijf dat te maken had met aanhoudende hoest en een sterk verminderde groei bij de vleesvarkens. In dit nieuwsitem vertellen we hoe Veepeiler dit bedrijf geholpen heeft.

Nieuw KB IBR van kracht

Op 16 mei 2024 ging het nieuwe KB IBR van kracht. In reactie hierop past DGZ zijn werking en communicatie aan in lijn met deze nieuwe en verscherpte wetgeving. In dit nieuwsitem gaan we dieper in op het wettelijk kader voor vergoedingen voor besmette bedrijven met een versnelde afvoer van IBR-dragers tegen 31 oktober 2024, en de actuele situatie rond de IBR-statuten in Vlaanderen. De FOD zal in de komende weken contact opnemen met bedrijven die recht hebben op vergoedingen vanuit het Sanitair Fonds Runderen.

Vaccin tegen blauwtongvirus serotype 3: toestemming voor gebruik in België

Op 8 mei 2024 maakte het FAGG in een nieuwsitem bekend dat ze het gebruik toestaan van het immunologisch diergeneesmiddel Syvazul BTV 3 (suspensie voor injectie) bestemd voor schapen en runderen. In dit nieuwsitem lees je meer over dit vaccin.

1 tot 7 van de 514 resultaten